úterý 5. ledna 2016

Jak lze s dřevěnou mřížkou skrýt např. radiátor?

Dřevěnou mřížku lze mnohostranně využít v naši domácnosti. A to ne jenom jako výplň do dveří. Je vhodná například i na to, aby nám zakryl starší ne úplně pěkný radiátor, bojler nebo trubky, které kazí vzhled naši koupelny.

Ale jak s mřížkou něco zakryjeme?

Jednak kolem mřížky lze vyhotovit i menší skříni. Protože bambusová mřížka kvůli svým tvarům nebrání v proudění vzduchu, lze zakrýt radiátor způsobem uvedeným na následujícím obrázku:



Toto řešení je sice pěkné, ale nákladné. Vlastnoruční prací v domácích podmínkách není jisté, že to umíme vyhotovit. Takový nábytek v individuálních rozměrech vyrobí znalý odborník, truhlář.

Jestli hledáme praktické a přesto levnější řešení, napomůže nám následující obrázek:


Takové nebo podobné řešení  lze jednoduše vyrobit z mřížky, protože nevyžaduje vyhotovení samostatného rámu. Stačí mřížky zpevnit rohovou lištou.

Pomocí několika málo pomocných materiálů je domácí kutil schopen toto vyhotovit i doma.

Potřebujeme k tomu: 
  • dřevěnou mřížku
  • nůžky, nebo jiné nářadí, se kterým lze mřížku pěkně řezat
  • lepidlo na dřevo
  • sešívačka/sponkovačka
  • hoblovaná lišta
  • rohová lišta


Tyto věci lze koupit v jakémkoli hobby obchodu. 

Jestli již máme všechny potřebné věci nachystané, potřebujeme jenom menší zručnost na vyhotovení.

Na konci tohoto příspěvku jsou obrázky s postupem, jak takovou konstrukci vyhotovit.

Na těchto obrázcích je vidět, že po určení přesných rozměrů se nejprve vyhotoví rám z hoblovaných lišt (1.obrázek). Toto bude konstrukce, na kterou nalepíme mřížky pomocí lepidla na dřevo (2.-3.obrázek), pak pomocí sešívačky ji připevníme (4.-5.obrázek). Mřížku lze pomocí nůžek, nebo jiného vhodného nářadí pěkně nařezat, například pomocí oscilační brusky. Doporučuji oscilační brusku k dosažení pěkného povrchu řezu.  

Dalším krokem je zakrytí spojů rohovou lištou, tedy na místech, kde mřížku připevňujeme k rámu (9. obrázek).

Protože mřížka je vyhotovena z bambusových palic, který je přírodní materiál, není zcela od věci ošetřit její povrch. Povrch lze barvit nebo lakovat. Posledním krokem je tedy ošetření olejem, lakování nebo barvení (10.obrázek).

Barvení štětcem je poměrně těžší. Navíc, u spojů může barva stéct, co se pak hůře rozpracovává. Jestli i přesto chceme, aby byla např. bílá, protože se nám to více hodí do koupelny, můžeme to udělat pomocí postřikovače barvy, který rovnoměrně a jednodušeji zabarví celou plochu. Dostatečnou trpělivostí lze zabarvit tuto plochu i štětcem. Těm, co mají radí přírodní barvy, bude stačit mřížku ošetřit olejem na dřevo nebo lakem.

Důležité je se zmínit o tom, že se jedná o přírodní materiál. Je proto důležité dbát na to, aby byla v dostatečné vzdáleností např. od kotle nebo krbu.  Bambusové palice jsou stejné, jako jiné dřevo. Mohou se zapálit. 

Tyto mřížky lze klidně použít na ukrytí radiátorů, potrubí nebo jiných věcí.

Mřížku lze doporučit všem, kteří hledají levné a přesto nápadité a dekorativní řešení. 
















Žádné komentáře:

Okomentovat